Rädslan för att sprida rasism – Att stå upp mot religiös fundamentalism

I samband med de sexuella trakasserierna under nyårsnatten i Köln så har många från vänsterns håll kommenterat att vi måste arbeta för att se till så att högerextrema grupper inte utnyttjar det hela för att sprida propaganda mot invandring eller öka rädslan för muslimer i samhället. Det är givetvis en viktig poäng, alltid när icke-vita personer begår ett brott är högerextremisterna framme i första ledet och skriker om minskad invandring, vilket är problematiskt när folk börjar köpa deras verklighetsbeskrivning. Vilket är något som händer.
Men samtidigt tar den här rädslan ibland överhanden, vilket gör att man försöker ignorera den här typen av händelser. Jag vill inte säga att de aktivt tystas ned, det är för starkt, men det finns en ovilja att ta tag i det hela (det i Köln är kanske inte det bästa exemplet här, men i alla fall). Samtidigt försöker man också ignorera kulturella aspekter ibland, vilket vi såg hända under 2015 då kvinnor i Husby och liknande förorter skrev om patriarkala islamister som försökte pressa dem till att anpassa sig efter en väldigt hård och kvinnoförtryckande tolkning av Islam. Då talade vänstern istället så gott som enbart om patriarkala företeelser och ignorerade nästan helt den kulturella, trots att det faktiskt kan ha varit ganska relevant i sammanhanget.

Det går nämligen att tala om extremistisk islamism utan att tala om alla muslimer. Men det görs förhållandevis lite inom vänstern, där man istället försöker vända det till att bli ett tecken på någon form av allmängiltig patriarkal tradition. Nu påstår jag inte att det saknas kvinnoförtryckande strukturer i den kristna västvärlden, det vore långt från sanningen, men vi måste ändå inse att de kvinnoförtryckande strukturerna blir kulturellt präglade och då ser ganska olika ut. Det blir en form av relativism när man indirekt säger att “vi vanliga svenskar är lika illa som de fundamentalistiska svinen som skäller ut kvinnor som de anser har för lite kläder på sig”, och det är något som rimmar väldigt illa i gemene persons självbild. Senast igår kom det en debattartikel i Expressen om att svenska män har lika dålig kvinnosyn som människor från Mellanöstern (vilket i ärlighetens namn är lika mycket derailing som det är att börja skrika om att det är synd om killar som måste betala för dejter när man pratar lönediskriminering) och blir något som folk tolkar som att svenska män är lika illa som de i Saudiarabien som vägrar låta kvinnor rösta och köra bil. Och det stämmer helt enkelt inte, vilket folk vet, så allt den typen av ordlydelser åstadkommer är att framställa sig själv som en verklighetsfrånvänd idiot. Och ingen kommer att stötta folk som verkar vara verklighetsfrånvända idioter eller deras förslag, och om ingen stöttar ens förslag så kommer de aldrig få ett genomslag. Det är lite det som är grejen med att leva i en demokrati.
Det man istället bör göra är att inkludera den stora majoritet muslimer som inte är kvinnoförtryckande idioter i “vi vanliga svenskar” och gemensamt ta krafttag mot fundamentalisterna (givetvis är fundamentalisterna med svenskt medborgarskap också svenskar, men nu handlar det inte om faktiska definitioner utan om människors bild).

Lösningen är att själv gå i första ledet. Då går det att själv sätta tonen för kritiken och sprida sitt eget narrativ istället för att de högerextrema lyckas göra det. Då kan vi tala om islamism istället för muslimer och understryka att det rör sig om två olika företeelser, på samma sätt som att kristna och Westboro Baptist Church är två rätt olika grupper. Och vi kan också involvera muslimer i kampen mot islamistisk fundamentalism. Genom att vägra röra vid den kulturella aspekten så ger man istället över hela definitionsrätten till de högerextrema, oavsett om de är islamister eller sverigedemokrater.
Det som händer när man istället lite halvt försöker tysta ned problemen, i syfte att “inte sprida rasism” som det så fint heter, är att de högerextrema kan ta på sig den extremt klädsamma rollen som “sanningssägare”. De modiga få som vågar stå upp mot den politiskt motiverade censuren som korrumperade vänstermänniskor använder för att kontrollera massorna. För det är uppenbart för de flesta att islamism och kulturellt skapad kvinnosyn spelar en roll i de här fallen, och genom att försöka att inte låtsas om det så framstår man bara som en hycklare, vilket de högerextrema tjänar enormt mycket på.
Det blir dessutom ett enormt svek mot de utsatta kvinnorna, när vänstern inte vågar stå upp för deras rättigheter av rädsla för att sprida rasism. När Uppdrag Granskning gjorde sitt reportage om fundamentalism i svenska moskéer anklagades de för rasism, men hade detsamma skett i en frikyrka hade folk jublat. Givetvis finns det maktstrukturer att ta hänsyn till, men dessa kan inte komma på bekostnad av att vi offrar de utsatta kvinnorna bara för att vi är fega.

Man behöver inte göra utpekandet av islamistiska fundamentalister till ett utpekande av alla muslimer, men så länge man låter de högerextrema vara de enda som sköter det faktiska pekandet så kommer de se till att just det blir vad som sker. Vi kan stå upp mot religiös fundamentalism och faktiskt benämnda den som det också utan att peka ut alla muslimer. Det är bara att tala om dem som just “islamistiska fundamentalister”, involvera muslimerna i utpekandet och lita på att majoriteten av människorna inte är genomkorkade, och att de klarar av att hålla två saker i huvudet samtidigt. Men vi kan inte köra huvudet i sanden och hoppas på att problemen ska försvinna. Då kommer de högerextrema ha tagit över allt när vi väl vågar titta upp igen.

About auuus

Snart färdig gymnasielärare i historia och svenska. Intresserad av populärkulturen, vad den säger om oss och vad vi säger om den. Neurotisk och rädd för det mesta. View all posts by auuus

2 responses to “Rädslan för att sprida rasism – Att stå upp mot religiös fundamentalism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: